3D Baskı Nedir ?
Bir çok tanımı olsada basit olarak 3 boyutlu tasarlanmış modellerin katmanlara ayrılarak katman, katman basılıp katı model oluşturulmasıdır.
3D Printer Nedir ?
3D yazıcılar, modelleri katı katmanlara dönüştüren makinelerdir. Dikey bir bölümde sertleşen katmanları eriterek veya yazdırarak bir model oluştururlar. Bu işlem, bir yazıcıda kağıda toner veya mürekkep uygulanmasına benzer.
Avantajları Nelerdir ?
3D baskı, bir 3D modeli katmanlara ayırmayı içerir. Her katman 0.1 milimetre kalınlığındadır ve nihai ürünü oluşturmak için diğer plakalara monte edilir. Geleneksel kesme ve frezeleme ile karşılaştırıldığında, 3D baskı önemli ölçüde farklılık gösterir. Atık oluşturmaz veya kalıp gerektirmez. Bunun yerine, tasarımcıların bir kalıp oluşturmadan ürünün şeklini değiştirmesine olanak tanır. Ek olarak, 3D baskı çok küçük miktarlarda ürünler üretebilir. Bu, plastik enjeksiyon üretiminden daha uygun maliyetli hale getirir. Diğer bir avantajı ise diğer üretim yöntemleri ile üretilmesi zor veya imkansız olan modelleri üretebilmesidir. 4 Bu bağlamda tasarımcılara sınırların ötesinde esneklik ve yaratıcılık sunar.
3D Yazıcılar İle Neler Yapılabir ?
3D baskı teknolojisi, yeni parçaların üretimi, hızlı metal ve plastik prototiplerin üretimi ve nihai ürünlerin imalatı için yaygın olarak kullanılmaktadır.
3D baskı teknolojisinin günümüzde başlıca kullanım alanları;
Prototipleme
Özel Parça Üretimi
Hobi ve Ev Gereçleri Üretimi
Yakın gelecekte tıpta (vücut parçaları), inşaatta ve araçlarda kullanılması bekleniyor. 6
3D baskı, pratikliği nedeniyle tasarım ve prototipleme sürecinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Üretimin tasarlanması, üretilmesi, modifiye edilmesi ve saatler ve haftalar içinde karşılaştırılabilmesi aylar süren süreçler kısalır. Yazıcı fiyatlarının yıllar içinde düşmesi nedeniyle küçük işletme kullanımı daha yaygın hale geldi. Ayrıca diş hekimliğinde alçı kalıplar yerine reçine kalıp ve döküm modellerin kullanımı ve kuyumculuk sektöründe mum modelleri yerine dökme reçine kullanılarak üretilen modeller de giderek daha fazla kullanılmaktadır. Yine 3D yazıcılar, havacılık, askeri, biyomedikal, dişçilik vb. 7 Önemli yeni teknoloji gelişmeleri, bu üretim teknolojisinin gerektirdiği nihai parçaların dayanıklılığını ve parça üretim hızını artırmaya devam ediyor.
3D yazıcı teknolojisinin bir diğer yaygın kullanımı hobiler ve ev aletleridir. Burada karşılaşılan en büyük zorluk 3 boyutlu tasarımı bulmaktır. Tasarım için ücretli/ücretsiz CAD programları (Fusion 360, Solidworks, Blender, Sketchup, vb.) ve kullanıcılara ve tasarım sunan işletmelere ücretli/ücretsiz hazır modeller (STL, OBJ, vb.) (www.ekdesign3d.com) sitemizde bulabilirsiniz.